Toren Farmsumerkerk verlicht in kader van 75 + 1 jaar vrijheid

PERSBERICHT

20 april 2021

Toren Farmsumerkerk verlicht in kader van 75 + 1 jaar vrijheid

Vorig jaar zijn alle festiviteiten rondom 75 jaar vrijheid uitgesteld in verband met het coronavirus. Dit jaar pakken we daar waar het mogelijk is, de draad weer op. Als onderdeel van het provinciaal programma 75 + 1 jaar vrijheid zal de toren van de kerk in Farmsum van 23 april tot en met 5 mei 2021 na zonsondergang verlicht zijn. Vanaf 23 april is de toren met rode lampen uitgelicht als symbool voor de strijd die precies 75+1 jaar geleden werd gestreden. Op 2 mei verandert de kleur naar wit. Dit omdat Farmsum op 2 mei als laatste plek op het vaste land is bevrijd. Van 3 mei tot en met 5 mei krijgt de toren de kleuren rood, wit en blauw.

Burgemeester Gerard Beukema: “Alle kleuren en dagen waarop de toren verlicht is, staan symbool voor de strijd die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Farmsum heeft plaats gevonden. Door de toren te verlichten kunnen we meerdere dagen met elkaar stilstaan bij de tragedie die plaats heeft gevonden in Farmsum tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook nu 76 jaar later is het belangrijk dat het verhaal verteld blijft worden.”

Farmsum tijdens de Tweede Wereldoorlog

De Vijfde Canadese Pantserdivisie kreeg in april 1945 de opdracht om de omgeving van Delfzijl te bevrijden. Vanaf 23 april werden de Duitsers onder vuur genomen. Pas op woensdag 2 mei 1945 brak na hevige strijd de laatste Duitse tegenstand in Farmsum en omgeving. De 400 Duitse soldaten die zich in de kerk hadden verschanst, verlieten ’s morgens de Farmsumerkerk en werden krijgsgevangen genomen. Bij de strijd om Delfzijl stierven tenminste 88 Nederlanders, 102 Canadezen en 185 Duitsers.

2 mei witte vlag weer op de toren

De werkgroepen 4 mei Delfzijl centrum en 5 mei Farmsum zorgen dat vanaf 2 mei in de ochtend de witte vlag als teken van de overgave aan de toren wappert. Op 2 en 3 mei hangt dan de witte vlag op de toren. Op 4 en 5 mei hangt de rood-wit-blauwe vlag als symbool voor onze vrijheid aan de toren van de Farmsumerkerk. Tijdens de dodenherdenking op 4 mei hangt de vlag halfstok.

Bevrijdingsfestival Groningen

Bijna alle activiteiten die vorig jaar in onze gemeente en ook provinciaal in het kader van 75 jaar bevrijding georganiseerd waren, konden in verband met het coronavirus niet door gaan. Het provinciaal programma heeft dit jaar voor een alternatief gekozen, namelijk een visuele radio uitzending, die als stream live te volgen is via diverse mediakanalen. Op de website www.bevrijdingsfestivalgroningen.nl is hierover meer informatie te vinden.

75 verhalen Bevrijding Groningen

Rode draad tijdens de programmering van het Bevrijdingsfestival zijn de verhalen van 75 Jaar Vrijheid Groningen, die vorig jaar al verteld zouden worden in de vorm van uiteenlopende culturele producties. Vanuit onze gemeente zijn vier producties in het provinciale plan opgenomen. De Vrijheidsexpress rijdt vanaf 19 april tot en met 30 april langs alle projecten in de provincie en maakt van de volgende producties een reportage in onze gemeente:

  1. Vrij uitzicht over het herwonnen land: een fietsroute door de voormalige Fivelboezem dat het verhaal van duizenden jaren bewoning vertelt, waarin opgenomen veertien oorlogs- en herdenkingsmonumenten: 7 borden bij een selectie van oorlogsmonumenten met auditieve beleving bij de tijdelijke begraafplaats van Canadezen in Wirdum.
  2. Auditieve beleving van het levensverhaal van Sara Kirby-Nieweg, gemaakt in opdracht van Stichting Struikelstenen Appingedam. Sara Kirby-Nieweg, gepresenteerd in de synagoge.
  3. De 6 Dorpen Bevrijdingstochtdorpentocht: 7 verhalen op borden in Holwierde, Spijk, Losdorp, Krewerd, Godlinze, Bierum en Nansum en 7 verhalen in auditieve belevingen.
  4. 126 Joodse namen, een auditief/filmisch verhaal naar aanleiding van de onthulling van het monument ‘Licht der Zee’ in Delfzijl en de tentoonstelling ‘Mara’ in het MuzeeAquarium, waar de film te zien is. Dit als eerbetoon aan de 126 Joodse inwoners die in de oorlog uit Delfzijl en omliggende dorpen zijn weggevoerd.

Alle projecten met bijbehorende verhalen en de reportages ervan zijn vanaf  4 mei 2021 te zien op www.groningen4045.nl.