Sporen aan de hemel

Een verhaal uit “Sporen aan de hemel” geschreven door AB A. Jansen.

In verkorte versie geschreven door Gini Nieboer

Visser Barteld Nieboer, die met zijn knecht op de Dollard viste redde in 1943 de bommenrichter, 2/Lt. Norman E. Eatinger uit Raymond, Kansas. Ze haalden direct hun netten in en voeren op volle kracht in de richting waar de parachutist was neergekomen. Toen ze bij hem aankwamen, was de man, die zich tot aan de borst in het koude water bevond, vrijwel aan het einde van zijn krachten. Hij droeg een opblaasbare reddingsvest, maar zijn zware vliegkleding trok hem naar beneden. Met de grootste moeite konden ze de drenkeling in hun boot krijgen, waar hij bibberend van de kou bleef zitten. Ze vroegen aan hem of hij sigaretten bij zich had. Hij moest hen teleurstellen ; enkele dagen tevoren was hij met roken opgehouden. Jammer , want zelfs een sigaret die kletsnat was geweest zouden ze niet onder zulke omstandigheden hebben versmaad.
Nieboer, die de Amerikaan naar zijn thuishaven, Termunterzijl, wilde brengen, moest op last van de Duitsers ( die op de dijk stonden te schreeuwen en met geweren zwaaiden) naar Fiemel.

Naschrift: In juli 1970 bracht Norman Eatinger met zijn echtgenote een bezoek aan Nederland, waarbij ze uiteraard! ook de plaatsen bezochten, waaraan hij zulke levendige herinneringen had. Ze brachten een bezoek aan Fiemel, dat door Norman Eatinger werd herkend als de plaats, waar hij aan land werd gebracht ‘Daar,’ wees hij, waar nu het gemaal staat, stonden toen houten barakken, daar werd hij heen gebracht. Bij de betonnen bunkers werden nog enkele foto’s genomen. Daarna terug naar Delfzijl en Farmsum. Bij Barteld Nieboer was niemand thuis. Na een half uur te hebben gewacht en de Nederlandse hervormde kerk van Farmsum te hebben bezichtigd troffen ze de ex-visser thuis aan. Na enig uitleg en op de vraag of hij een Amerikaanse vlieger uit de Eems had gered en op z’n enigszins verbaasde ‘ja’, werd het weerzien ontroerend. Gegevens werden opgetekend, adressen uitgewisseld, foto’s genomen. En als dank kreeg Barteld Nieboer van Norman Eatinger een slof sigaretten.

Het boek Sporen aan de hemel is te bestellen via:
https://boekwinkeltjes.nl/b/145347245/Sporen_aan_de_hemel/ of
https://www.bol.com/nl/f/sporen-aan-de-hemel/9200000079753061/