Beobachtungskarte

Dit is een Beobachtungskarte gemaakt door de staf van 256 Flak, betreffende de coordinatie van artillerievuur op de toegangswegen naar Delfzijl. Verder zijn er twee defensieve artillerie zones aangegeven nml Eulen Feuer en Sperrigel Delfzijl.

De kaart was gemaakt met het oog op een mogelijke landoorlog van de Duitsers tegen de oprukkende canadese bevrijders. Om goed gelegd vuur te kunnen uitbrengen maakte men gebruik van van tevoren uitgezochte en vast gelegde doelen. De Strassensperre Woldendorp is in het rood gekleurd met diverse geletterde vakken. Zo heeft elke toegangweg en ook het Woldjerspoorlijn (met de NOLS) een kleur en vakindeling gekregen. Uiteindelijk zie je dan 6 verschillende voorbereide artilleristisch objecten, die middels waarneming van de posten in het veld konden worden bestreken door de Flak kanonnen van de batterijen van Delfzijl en de zware batterijen vanaf Emden en vooral vanaf Borkum (Coronell batterij). Daarnaast hadden vele kruispunten van wegen een nummer gekregen.

Deze kaart was aangemaakt tbv de Scheinwerferpost Woldendorp die telefonisch in contact stond met de UGRUKO van Delfzijl en later met de commandobunker in Farmsum. Er waren vele van deze Schweinwerfer posten in de omgeving van Delfzijl die kennelijk alleen een eigen en soortgelijke Beobachtungskarte in hun bezit hadden gekregen van de UGRUKO. = Leiding. Het was de bedoeling dat de posten in het veld de oprukkende Canadezen zouden opmerken en de post aan dev hand van de Beobachtungskaart de positie van de Canadese soldaten zou doorgeven aan de Ugruko.

Deze mooie kaart is in het bezit van Eddy Siemons. Over de herkomst mogelijk binnenkort meer.