welkom op Farmsum.net

Uitgelicht

Farmsum (Gronings: Faarmsom) is een dorp in de gemeente Delfzijl in de Nederlandse provincie Groningen, dat direct grenst aan de plaats Delfzijl.Het bewonersaantal staat anno 2005 op ongeveer 2500. Farmsum telt meer dan 320 bedrijven en ook verenigingen zijn rijkelijk vertegenwoordigd.

spooktocht

Link

Vereniging Dorpsbelangen en Volksvermaken Farmsum

 

Rond 25 september organiseerden veel buurt- en dorpshuizen, in de provincie, activiteiten in het kader van het project ” t Ken weer”. Dit was om iedereen te laten weten dat we weer los kunnen. Dit is een initiatief van het Kultuur Loket en Vereniging Groninger dorpen. Daar onze vrijwilligers rond die tijd nogal druk waren met andere activiteiten, hebben wij onze deelname verschoven. Dit houdt in dat u aankomende week van harte welkom bent om bij al onze activiteiten te komen kijken/meedoen. De koffie staat klaar en deze wordt u uiteraard door ons aangeboden. Deelname aan de diverse activiteiten kost u niets. Hieronder vindt u een overzicht van alle activiteiten volgende week:

26 oktober:
14.00 – 17.00 uur klaverjassen
19.45 – 21.15 uur country linedance

27 oktober:
10.00 – 11.30 uur Werelddansen (NIEUW!!!!)
19.30 – 21.30 uur Naailes

29 oktober:

19.30 – 23.00 uur Klaverjassen

Op zaterdag 30 oktober organiseren we een Spooktocht. De koffie/thee en de soep krijgt u van ons en daarom is de deelname maar € 5,00 p/ pers. Opgeven kan nog tot 28 oktober via 0655970260 ( via app mag ook)of stichtingaeolus@home.nl

Geur- en geluidsoverlast

Link

persbericht Eemsdelta 14 september 2021

 Geur- en geluidsoverlast melden via Hinderapp in Eemsdelta en Het Hogeland
Inwoners van de gemeenten Eemsdelta en Het Hogeland kunnen voortaan gemakkelijker geur- en geluidsoverlast van bedrijven in hun eigen omgeving melden via de Hinderapp.                        De Hinderapp is een web-app waarmee inwoners sneller en eenvoudiger geur- en geluidsoverlast van bedrijven in hun omgeving kunnen melden. Daarnaast geeft de Hinderapp gebruikers inzicht in meldingen van geluids- en geuroverlast in hun eigen omgeving. Beide gemeenten en Omgevingsdienst Groningen gebruiken de app voor monitoring om zo te werken aan een schonere, veiligere en gezondere leefomgeving. Gebruikers kunnen ook milieu klachten indienen via de Hinderapp. Deze neemt de Omgevingsdienst Groningen in behandeling.

Achtergrond
De provincie Groningen heeft de pilot Luchtapp en Meetnet uitgevoerd rond industriegebied Oosterhorn. Doel van de pilot was het verminderen van geurhinder, een goed beeld krijgen van ervaren geuroverlast en inzicht krijgen in luchtkwaliteit en eventuele gezondheidsrisico’s. De pilot was waardevol, vooral voor omwonenden. Dat leidde tot ontwikkeling van de Luchtapp tot de Hinderapp. Deze is ontwikkeld voor een groter gebied en heeft meer mogelijkheden, zoals het melden van geur- en geluidsoverlast en het indienen van milieuklachten.

Inzicht in omgeving
Alle inwoners van Eemsdelta en Het Hogeland kunnen de app gebruiken. Zij moeten zich eenmalig registreren om hun meldingen of klachten juist op de kaart te kunnen zetten en opvolging te kunnen geven. De samenwerkende overheden gebruiken de Hinderapp om te werken aan een schonere, veiligere en gezondere leefomgeving. De Hinderapp geeft inzicht in ervaren geur- en geluidshinder door bedrijven in beide deelnemende gemeenten.

De Hinderapp is ontwikkeld door de Provincie Groningen, de gemeenten Eemsdelta en Het Hogeland en de Omgevingsdienst Groningen. Registreer u eenmalig via www.hinderapp.nl.

veiligebuurt

Link

Samen maken we de buurt veilig

Help mee om uw buurt veilig te houden voor iedereen. Ontvang urgent nieuws en tips van onder andere Politie en Burgernet, of geef zelf verdachte situaties door. Doe mee!

Met je als Farmsumer ook aan via www.veiligebuurt.nl

Bewegen in de openbare ruimte

Link

Bewegen is gezond maar niet (altijd) gemakkelijk. Is het voor u lastig om in beweging te komen door lichamelijke ongemakken of andere drempels waarbij u wel wat hulp en advies bij kan gebruiken? Of heeft u zin om weer lekker te gaan sporten? Kom dan eens vrijblijvend langs bij de beweegtuin in Delfzijl, Farmsum of Spijk. Een beweegtuin bestaat uit een gevarieerde samenstelling van beweegtoestellen waar zowel conditie als krachtoefeningen kunnen worden gedaan. Aankomende periode kunt u kennismaken met de beweegtuin, kom zonder opgave lekker bewegen. We houden ons natuurlijk aan de coronamaatregelen. Op bepaalde tijdstippen is professionele begeleiding aanwezig om samen met u te bewegen en te kijken wat de mogelijkheden zijn.  Doormiddel van de beweegtuinen willen wij senioren stimuleren om regelmatig, op ongedwongen manier en met plezier te bewegen.

 Voor tijden en data kunt u kijken op onze facebookpagina: Huis voor de sport Groningen team Eemsdelta of contact opnemen met Leah Schans: l.schans@hvdsg.nl

 Mochten jullie verder nog vragen hierover hebben, stuur mij gerust een berichtje.

Met sportieve groet, Leah Schans
Beweegcoach gemeente Eemsdelta

verkeerslicht

Link

Iedereen kent het verkeerslicht op de Hogerlandsterweg.

Of je nu in de wijk Oosterveld woont, of je kind gaat in Borgshof naar school, iedereen komt er langs.

Een groot kruispunt met veel verkeer waar onze kinderen elke dag weer overheen moeten, en al jaren is er 1 licht kapot en is het ondertussen heel duidelijk dat het kruispunt aan vernieuwing toe is.
Gelukkig gaat de Gemeente Delfzijl er nu iets aan doen!

Zij willen dat kruispunt veranderen in een rotonde.

Om er een rotonde van te maken was snel bedacht, maar de uitvoering hiervan; hoe komt het eruit te zien, maar vooral, hoe maken we het zo veilig mogelijk voor overstekende mensen, en mensen op de fiets?

Daar hebben wij jullie bij nodig; wij zoeken mensen die samen met ons, en de gemeente, om de tafel willen, en met ideeën komen.

Hoe gaat het straks met de Borgweg, en de Farmsumerzijl?

Hoe zorgen wij ervoor dat mensen zich er goed bewust van zijn dat ze een schoolzone  inrijden, en er dus kinderen oversteken, maar ook fietsende mensen elke dag op weg naar hun werk.

Wij willen jullie daarom uitnodigen om samen met ons een dorpsraad te vormen; die alle voor en tegen, alle argumenten en goede ideeën op papier zet en dan samen met de gemeente een duurzame, maar vooral veilige rotonde gaat ontwerpen.

1 waarop elke Farmsumer die er overheen moet, trots kan zijn.

Opgeven kan via stichtingaeolus@home.nl

Of via telefoonnummer; 06 55 97 02 60

Begin januari 2021 willen wij dan een dorpsraad formeren voor overleg met de gemeente.

De datum volgt zo snel mogelijk.

► Schrijver(s) gezocht!!

Link

Vind jij schrijven leuk?
Weet jij altijd wel een nieuwtje te vinden?
Vind jij het leuk om diverse activiteiten te bezoeken?

DAN ZOEKEN WE JOU!!!

Farmsum.net zoekt schrijvers voor hun website pagina. Wij willen meer nieuws en weetjes vanuit onze dorp op onze website zetten. Hierbij kun je denken aan een verslag van diverse verslagen, maar ook kennismaking met het bedrijfsleven, vrijwilligers en professionals in ons mooie dorp.

Eigenlijk heb je de vrije hand in het zoeken van nieuws & weetjes over onze dorp!

Heb je een leuk idee neem dat even contact op met Udo Zeeman info@farmsum.net